zmurke

Serija „Žmurke“, intimna priča o deci posle Drugog svetskog rata

1895 Views0 Comment

Nova serija „Žmurke“, u produkciji RTS-a, prati sudbinu dečaka i devojčica koji polaze u školu na Dan pobede nad fašizmom – 9. maja 1945. godine.

Serija se snima u selu Ivanovu, kao i Pančevu. Žmurke, reditelja i scenariste Miše Radivojevića, imaće šest epizoda, a njeni junaci su deca koja imaju zapaženu ulogu u ovoj seriji.

„Bila mi je teška prva scena kad sam ulazio u reku, ali sad je sve u redu i mislim da će biti dobro“, kaže jedan od mladih glumaca Filip Cvetković.

Po završetku Drugog svetskog rata, deca pobednika i pobeđenih nisu imala isti tretman u društvu iako nisu bila odgovorna za grehe, ali ni za uspehe svojih roditelja.

„Oznaša“ Srda igra Milan Marić, koji sa „oznašicom“ Anđom, verujući u svoja ubeđenja, pokušava da napravi bolju državu, ali metode su im malo čudne.

„Razračunavajući se sa žiteljima te varoši, pokušava da se razračuna sa sobom i da pronađe svoje mesto u novom sistemu koji se rađa posle Drugog svetskog rata. Nažalost, deca su uvek žrtve odraslih“, objašnjava Marić.

„Vrlo često ti ljudi koji su duboko u nekoj ideologiji zaborave ko je ispred njih, da je u pitanju čovek, da ne kažem dete i to je nešto što je neprihvatljivo“, navodi glumica Jasna Đuričić.

U seriji se prati jedan period u kojem se predstavnici nove vlasti u euforičnom stanju obračunavaju sa svima koje i bez suda označe kao krivce i sve to pred očima nemoćne dece, koja na taj način spoznaju nepravdu i surovost sveta.

„Jedna intimna priča, nije ni krimi, ni neka savremena sapunica, već intimni doživljaji iz detinjstva Miše Radivojevića i njegovih drugara u jednom malom mestu u Srbiji“, ističe direktor serije Miodrag Stevanović.

„To je film sa decom, ali i za odrasle i za decu. Jedna vrlo čudna smesa i nadam se da ću uspeti da izađem živ iz svega ovoga i jedne ambiciozne ideje na početku“, kaže reditelj serije Miša Radivojević.

Serija će u svakoj od šest epizoda pratiti pojedinačne sudbine dece koja se okupljaju i igraju ovde na gradskom trgu, na kojem je za potrebe snimanja postavljeno i jedno drvo na kojem su se kačile sve važnije vesti iz tog vremena.

Izvor: www.rts.rs