ras a bukvic stefan stojanovic 01

Serija “Besa” je regionalni trijumf!

8664 Views0 Comment

Rekao je reditelj ovog projekta, a nakon pretpremijerno pogledane prve epizode, zdušno se slažemo i jedva čekamo nastavak serijala!

U seriji “Besa“, koji oslikava običaj čvrstog obećanja koje se mora održati i po cenu života, lavirint nepredvidljivih okolnosti ukršta puteve Uroša Perića, običnog čoveka, i Dardana Beriša, regionalnog šefa mafije.

Kroz 12 epizoda, svake nedelje od 21h na SuperStar TV (kanal 103 mts TV za Srbiju, Superstar 18 za Crnu Goru i 301 pozicija kanala za Bosnu i Hercegovinu) gledaćemo do koje granice je Uroš, čiju ulogu tumači Radivoje Raša Bukvić, spreman da ide da bi zaštitio svoju porodicu.

Premijera (prva epizoda) je 16. decembra u 21 sat, a mi smo imali priliku da prisustvujemo pretpremijeri prve epizode serije, gde smo razgovarali sa ekipom koja stoji iza serije i s veliki zadovoljstvom da vam kažemo da jedva čekamo da gledamo još!

Samo prva epizoda je snimana na više od 20 lokacija u regionu, radnja je dinamična, a glumci i glumice fantastični. Kako i ne bi bili, kada se za snimanje ove serije okupila sjajna ekipa mlađih i starijih profesionalaca glumačke profesije iz Srbije, Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, ali i Velike Britanije i Francuske.

Autorski tim na čelu sa rediteljem Dušanom Lazarevićem (“Death in Paradise”, “Misfit”…) snimao je seriju “Besa” više od 120 dana, a prvi put na našem prostoru proslavljeni britanski scenarista Toni Džordan (poznat po TV serijama “Hustle”, “Life on Mars”…) zajedno sa timom pisaca iz našeg regiona i scenaristom Mladenom Matičevićem, kreirao je prvi domaći serijal koji prati sve standarde poznatih britanskih dramskih serija.

“Ova serija je regionalni trijumf”, istakao je Lazarević u obraćanju novinarima i dodao da će se radnja tek račvati – nije samo lik Uroša taj čiji ćemo razvoj pratiti, već i Dardanov (Arben Bajraktaraj), ali i život trećeg važnog lika – Petrita Kocija (Miloš Timotijević), Interpolovog inspektora koji je delom Albanac, a delom Srbin i čija je životna misija da sruši Dardanov klan.

“Ovo je priča o jednom običnom čoveku koji se trudi iz petnih žila da spasi svoj život i život svoje porodice, možda je nešto što treba izvući iz toga da treba verovati i nikad ne zaboraviti ko si i šta si. Uvek verovati u svoje sopstvene sposobnosti i kad je najteže”, otkrio je za MONDO poruku serije reditelj Dušan Lazarević koji već godinama živi i radi u Velikoj Britaniji.

“Kad sam odlazio iz zemlje i kad sam napokon počeo da se bavim ovom poslom, i kad sam shvatio da ću ostati da živim u Velikoj Britaniji, rodila mi se želja da jednom nogom budem tamo, a jednom ovde. Prošlo je puno godina od kada sam tu želju imao i napokon se to ostvarilo. Drugi put u Srbiji radim jedan projekat koji je ne samo izuzetan, nego i mene vraća po karakteru cele priče u prostor i vremena iz kojih sam ja otišao kad sam odlazio”, dodao je on.

Na osnovu trejlera serije, vidimo da drama počinje da se odigrava nakon tragičnog događaja – Uroš vozi kombi u Crnoj Gori koji se sudara sa automobilom u kojem se nalazi Dardanova ćerka – Besijana. Ona gine i Dardan želi osvetu, a Uroš se nalazi u situaciji u kojoj nijedan muž, otac i čovek ne bi želeo, i testiraju se granice onoga šta je spreman sve da učini kako bi zaštitio svoju porodicu.

Besijanu tumači mlada hrvatska glumica Elizabet Brodić koja je uzbuđena što je odmah po završetku Akademije u Zagrebu imala priliku da bude deo ovakvog projekta.

“Bila sam oduševljena što sam među ljudima od kojih mogu nešto da naučim. A, onda i to da sam zapravo ključna uloga. Mislim, uloga je zapravo mala, ali je pokretač radnje i predivno je iskustvo. Zahvalna sam što su se zvezde ovako poklopile”, otkrila nam je Elizabet.

Za one koji ne znaju, važno je napomenuti i šta znači besa.Besa je kod Albanaca čvrsto obećanje koje se mora održati, pa čak i po cenu života. Najčešće je korišćeno u vidu krvnih osveta, što je svakako pogodno tlo za radnju serije koja je pred nama.

“Besa’ tretira problem porodice, tretira nas kao jedno društvo koje se promenilo i koje je u odnosu na tu besu koja je nekada ranije imala veliki značaj, danas sve manje i manje, kao da je nema, kao da ne znamo ni šta ona znači. Ali, stavivši porodicu u žižu i centar događaja, ova serija ustvari pokušava da da odgovore na to ko smo, šta smo, gde smo i dokle smo spremni da idemo da bi sačuvali sebe i svoje bližnje”, rekao je za naš portal glumac i protagonista ove priče Radivoje Bukvić.

On takođe ističe da je njegov lik, Uroš Perić, neko s kim bi mnogi muškarci mogli da se povežu: “On ima posao koji ne ide dobro, nije isplatio radnike. On je jedan običan čovek, koji je jedan od nas i trudi se da ostane normalan čovek i sačuva funkcionalnost svoje porodice”.

Lik koji će vam, nakon što pogledate u nedelju prvu epizodu, definitivno zapasti za oko je Dardanova desna ruka – Hašim, kojeg tumači sjajan albanski glumac Mensur Safćiju.

“Hašim je baš težak lik. Ja ne mogu da glumim tako što čitam reči, prvo progutam lik, ostajem trudan i onda počinje taj proces”, kroz smeh je rekao Mensur za MONDO i istakao da je ova serija značajna za nas kao region.

“Mislim da mi kao region prelazimo neke stvari koje je svet prešao odavno. I, ponekad se trudimo da budemo kao pametni, a imamo već ispričanu tu priču ovde. Umetnost je ništa drugo sem most, umetnost je ništa drugo sem rehabilitacija, umetnost je više nego što bih ja umeo pričati, ali mislim da nijedan od nas ne može živeti u getu i niko ne može znati jedan drugog bolje nego što se mi međusobno znamo”.

Duo koji ćete pratiti od prve epizode su Interpolovi inspektori Petrit Koci i Divna Dukić, koji čine sve da klan Beriša sklone iz “igre”.

“Mislim da je ovo univerzalna priča koja je mogla da se snimi bilo gde u svetu. Kriminal, drogu, policajce, nesrećne ljude koji su kolateralna šteta, borbu između dobra i zla, imate svuda. Nadam se da će prevashodno publiku privući kvalitet ove serije i da će u tome uživati”, poručio je glumac Miloš Timotijević, a što se tiče njegove uloge dodao da ćemo Kocijeve “porive, opsesije i mrakove” tek otkriti.

Glumica Hana Selimović koja tumači “snažnu i samostalnu ženu” Divnu, smatra da je ova serija “iz svih segmenata nešto najbliže što se danas u svetu kreira kao žanrovski serijski program”.

“Mislim da je strašno veliki značaj što ova serija pokazuje da u regionu postoje i kapaciteti i talenti i mogućnosti i načini da se zapravo približimo apsolutno onome što je standard. U tom smislu, ja saradnje ne doživljavam kao narodne ili međunarodne i internacionalne, nego kao dobre ili loše, a ova je bila veoma dobra”, rekla nam je ona.

S njom se slaže i njen kolega Slaven Došlo, koji ima manju ulogu u “Besi” i kako kaže, pojavljuje se tek pred kraj serije, a igra Albanca koji se vraća na ove prostore iz Švajcarske kako bi “rešio problem koji će tek da nastane” pošto radi za jedan od albanskih mafijaških klanova.

“Vidi se da je serija rađena po svetskim standardima u smislu zapleta priče i šta se sve njima dešava. Glavni utisak mi je bio i što konačno imamo glumačku postavu koja sve to nosi i baš me iz ugla gledaoca zanima šta će sve dalje da se dešava”, istakao je Došlo.

Naše utiske znate, a od nedelje, 16. decembra u 21 sat na SuperStar kanalu, imaćete prilike da podelite sa nama i vaše!

Pored navedenih glumaca i glumica, u seriji ćete još gledati i ovu ekipu: Lana BarićMilica GojkovićMilan MarićGreza PaljaskaRadoslav MilenkovićMarko JanjićBoris MilivojevićIvan ZarićSebastijan KavacaKamka TočinovskiMilena RadulovićBoris KobalDušan KovačevićNeritan LicajNebojša DugalićMirsad Tuka i mnogi drugi.

Serija “Besa” je prvi ekskluzivni sadržaj koji ćete moći da gledate na SuperStar TV-u, kanalu koji je za kratko vreme emitovanja postao omiljena adresa svih korisnika mts televizije.

Izvor: Mondo.rs