B E S A

Potresna i uzbudljiva priča počinje kada Uroš Perić, običan porodični čovek iz Beograda, vozeći kombi na službenom putu u Crnoj Gori, doživi saobraćajnu nesreću koju je izazvala mlada devojka, ćerka Dardana, opasnog šefa mafijaških poslova na Balkanu, koji živi u Ulcinju.

Ovaj sudbinski događaj, na koji niko nije mogao uticati, zauvek povezuje dva potpuno različita čoveka, njihove živote i dalje puteve.  Tokom serije se oni na čudan način povezuju i zbližavaju.

Dardan daje Urošu besu, zakletvu koja se mora održati po cenu života, da će sačuvati njegovu porodicu od krvne osvete nakon što on za njega  izvrši pet ubistava. Nakon toga, Uroš će ponovo biti slobodan čovek.

Serija „Besa“, rađena u koprodukciji sa Red Planet Pictures, snimana je na mnogobrojnim lokacijama u 5 država, okupila je skoro 200 glumaca iz celog regiona, od kojih neki imaju ozbiljnu internacionalnu karijeru. Što je najvažnije, osvojila je mnogobrojnu publiku, iako je u startu postavljena kao high quality drama.

Prema originalnoj ideji Srđana Šapera, proslavljeni britanski scenarista Toni Džordan, kreirao je zajedno sa timom lokalnih scenarista, seriju koja u stopu prati standarde britanske drame i postavlja univerzalno pitanje „šta si sve spreman da učiniš da bi zaštitio svoju porodicu“.

Serija je svoju premijeru imala na kanalu SuperStarTV, a nakon toga se emitovala i na kanalima sa nacionalnom frekvencijom širom regiona.

Prema oceni stručnog žirija serija je proglašena za najbolju u 2019. godini i postala je omiljen serijski program gledalaca. Serija je kao format za sada prodata na nekoliko tržišta, a u Libanu se uskoro završava  snimanje arapske verzije „Bese“.

Internacionalnu glumačku postavu čine Radivoje Bukvić, Arben Bajraktaraj, Miloš Timotijević, Lana Barić, Gresa Palaska, Mensur Safqiu, Sebastijan Cavazza, Milica Gojković, Milan Marić i drugi.

Serija „Besa“ osvojila je Zlatnu antenu za najbolju seriju, kao i za najbolju muziku, kompozitora Nemanju Mosurovića,  najbolju fotografiju i  direktora fotografije Igora Šuntera.

Snimanje druge sezone je završeno, a emitovanje je najavljeno za 27. novembar na Superstar TV kanalu 2021. godine.