Blog
Radivoje Bukvic 1

Otkrivamo SVE o drugoj sezoni serije BESA!

714 Views0 Comment

Ko su novi LIKOVI? Hoće li se Luka i Una POMIRITI? Šta čeka UROŠA u NASTAVKU?

Prvi deo ovogodišnje TV sezone polako se primakao kraju, a mi se već radujemo jeseni. Ne zbog toga što smo od onih melanholika koji bi lepotu leta i mora odmah menjali za sve boje i umirujuće kiše jeseni, već zbog toga što nam ove jeseni, posle velike pauze stiže dugoočekivana BESA 2!

Upravo zbog toga smo za sve čitaoce portala FILM i TV, ali i ljubitelje popularne krimi drame pripremili pravu poslasticu. Ekskluzivan intervju sa TEOM KOROLIJOM, direktorkom produkcije ADRENALIN koja nam je donela najpopularniju regionalnu seriju BESA, kao i brojne druge TV programe uključujući i kviz POTERA koji se emituje na RTS-u već osam godina. Sa Teom Korolijom smo razgovarali dok su pripreme za snimanje druge sezone serije BESA u Beogradu u foto-finišu.

tea korolija
Tea Korolija, direktorka Adrenalina

Kako napreduju snimanja druge sezone serija “Besa”? Šta je gotovo, a šta vas tek očekuje?

Sada smo u završnoj fazi prirema za nastavak snimanja druge sezone BESE u Beogradu. Nadam se da će ovaj deo snimanja biti manje stresan oko epidemioloških okolnosti, mada sam srećna i ponosna kako smo se snalazili i odoleli svim preprekama tokom snimanja u Crnoj Gori. Bilo je naporno u smislu – neko se iz ekipe razboli, neko mora u samoizolaciju, policijski čas, problemi okupljanja na određenim lokacijama, ali sve je funkcionisalo. Tu moram da istaknem veliku pomoć i podršku naših crnogorskih kolega iz Natenane produkcije, pre svega Dušana Kovačevića, koji je pored glumačke uloge u Besi, imao i ulogu crnogorskog koproducenta.

Završili smo i pripreme za snimanje u jednoj Baltičkoj zemlji, gde ćemo zbog svih okolnosti oko epidemiološke situacije u Evropi snimati nakon Beograda. Od prve sezone, želeli smo da Besa ima mnoštvo različitih i atraktivnih lokacija, koje našoj priči daju autentičnost i atmosferu, a u drugoj sezoni potrudili smo se da odemo korak dalje i uvedemo neki totalno novi i drugačiji landscape.

Po čemu će se ova sezona razlikovati u odnosu na prvi ciklus? Veliki je izazov pred vama, budući da morate da nadmašite sve ono što nam je prvi serijal doneo.

Slažem se, prva sezona je zaista osvojila najširu publiku u regionu, i sada imamo težak zadatak da pobedimo sami sebe… Potrudili smo se u raznim segmentima, a pre svega na nivou priče i likova. Naime, scenario je moderniji, kompleksniji i donosi još zanimljivije zaplete. Ima više linija priče nego u prvoj sezoni. Pre svega zato što pored sudbine glavnih junaka, UrošaDardana i Petrita, sada veliki značaj dobijaju  Luka Driton i Iljir, kao pripadnici mlađe generacije. Prikazujemo sukob tradicionalnog i modernog na raznim nivoima, ali je porodica i dalje u središtu svih sukoba, osveta i stremljenja junaka naše serije. Sad je i  takozvana „investigation“ linija priče dobila veću slojevitost jer su njeni akteri znatno kompleksnije napisani…

Luka i Una
Luka i Una; PHOTO BY: SERGEJ RADOVIĆ

Koji su neki glavni tokovi radnje koje ćemo videti u nastavku?

Radnja druge sezone Bese počinje u realnom vremenu, dve godine kasnije… Naša tri glavna junaka zatičemo izmeštene u neočekivanim okolnostima i situacijama. Ali, sada paralelno pratimo sudbine više glavnih likova, koje se međusobno prepliću na raznim nivoima, iako su geografski razdvojeni. Zato smo se i odlučili za neke potpuno nove lokacije, koje do sada nisu viđene u našim domaćim serijama.

Gledamo li Rašu Bukvića kao Uroša i u nastavku, i hoćemo li videti nastavak Lukine i Unine priče?

Raša je u ulozi Uroša Perića organski deo naše serije – DNK Bese. Običan čovek koji nikoga od gledaoca širom regije nije ostavio ravnodušnim… Obzirom na to šta će se sve dešavati sa Urošem u nastavku,  gledaoci će još više navijati za njega…

Una i Luka su od prvog susreta true romance Bese, pa je zanimljivo da li će njihova lirska ljubavna priča odoleti stradanju, patnji, osveti i zlu  kojim su okruženi.

U prethodnoj sezoni oplemenili ste naše male ekrane sa sjajnim stranim glumcima, pre svega tu mislim na albanske glumce, koji su Besi dali posebnu težinu. Šta možemo da očekujemo ove godine? Hoće li biti još sličnih iznenađenja?

Pored Raše Bukvića, Miloša Timotijevića, Arbena Bajraktaraja, Hane Selimović, Milice Gojković, Milana Marića, koje ćete gledati u novih 10 nastavaka, publika će imati prilike da upozna i nove likove. Među novim glumcima (kojih ima dosta) veliki favoriti su Florist Bajgora koji je igrao u seriji “Gangs of London”, Katarina Čas koja je glumila u hit filmu „Wolf of Wall Street“ i popularnoj seriji „Berlin Station“, kao i Gezim Zherka i Dea Bajaziti koji će sigurno osvojiti publiku…

Kako je korona uticala na snimanje? Kako izgleda rad na setu?

Pa, korona je dosta iskomplikovala realizaciju našeg projekta, pre svega zbog odlaganja početka produkcije. Jako je teško kada imate toliko stranih glumaca, iz puno različitih država, i snimate u različitim zemljama…. Sve to treba organizovati, a pri tome je prioritet da zaštitimo ekipu, da ne poremetimo plan rada itd. Mislim da smo se za sada dobro držali, ali činjenica je da je većina snimanja u CG bila u eksterijerima. Kao i u svemu, uvek treba imati malo sreće, a mi smo svakako preduzeli sve mere zaštite, i do kraja ćemo biti strogi u pridržavanju istih, bez obzira što će veći deo glumaca i ekipe  biti vakcinisan do početka snimanja. Nadam se da će nastavak snimanja proteći u malo opuštenijoj atmosferi.

Ko je ovog puta učestvovao na razrađivanju ideja i pisanju scenarija?

U drugoj sezoni, pored Tonija Džordana,  Igor Stoimenov je kreator i šouraner serije. Igor je kao glavni pisac vodio  scenaristički tim, u kojem su kao pisci scenarija učestovali Mladen Matičević i Vuk Ršumović, te Dušan Bulić kao saradnik na scenariju.

Kako ste zadovoljni arapskom verzije “Bese”? Da li ste vi i kolege imali priliku da pogledate neku epizodu?

Arapska verzije je odlična. Oni su adaptirali originalnu ideju Srđana Šapera te su i naš scenario preradili u verziju od 10 epizoda. Trudili su se da isprate naš vizualni stil, lokacije su im čak jako slične našima. Moramo naročito da pohvalimo njihove akcione scene, koje su atraktivnije u odnosu na našu originalnu verziju, što naravno ima veze isključivo sa visinom budžeta njihove verzije. I arapska verzija Bese je kod njihovih gledaoca bila ocenjena kao izuzetno dobra.

Blood Oath Trailer from MBC Studios on Vimeo.

Intervju objavljen na FilmiTV.